(*5*)
II. İlişki Türleri
III. İlişkilerde İletişim
IV. Çatışma Çözümü
V. İlişkilerde Yakınlık
VI. İlişkilerde Eşeysel Doyum
VII. Sıhhatli Bir İlişkiyi Sürdürmek
VIII. Sadakatsizlikle Başa Çıkma
IX. Bir İlişkiyi Sonlandırmak
Tipik Mevzular
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Dikkatli Sevgi | Farkındalıklı sevgi, farkındalığa, kabullenmeye ve şefkate dayalı bir ilişki türüdür. |
Kalıcı İlişkiler | Kalıcı ilişkiler emniyet, haberleşme ve hürmet üstüne kuruludur. |
Irtibat | Bağlanma, bir başka kişiye yakın olma ve onun tarafınca anlaşılma hissidir. |
Içtenlik | Yakınlık, iki fert arasındaki fizyolojik, romantik ve psikolojik yakınlıktır. |
İletişim | Sıhhatli bir birlikteliğin anahtarı iletişimdir. |
(*5*)
II. İlişki Türleri
Birçok değişik ilişki türü vardır ve her birinin kendine has zorlukları ve ödülleri vardır. En yaygın ilişki türlerinden bazıları şunlardır:
- Duygusal ilişkiler
- Arkadaşlıklar
- Aile ilişkileri
- İş ilişkileri
- Toplum ilişkileri
Her ilişki türünün kendine has kuralları ve beklentileri vardır ve bir ilişkiye başlamadan ilkin bu tarz şeyleri tahmin etmek önemlidir. Sözgelişi, duygusal ilişkiler çoğu zaman arkadaşlıklarda ya da aile ilişkilerinde bulunmayan bir yakınlık ve fizyolojik i·lişki derecesi ihtiva eder. Bu farklılıkların bilincinde olmak ve ilişkiye başlamadan ilkin birlikteliğin beklentileri hikayesinde basit olduğunuzdan güvenli olmak önemlidir.
III. İlişkilerde İletişim
İletişim, herhangi bir birlikteliğin en mühim yönlerinden biridir. Partnerimizle düşüncelerimizi, duygularımızı ve gereksinimlerimizi iyi mi paylaştığımızdır. İletişim sıhhatli olduğunda, yakınlık, emniyet ve anlak meydana getirmeye destek olabilir. Sadece, haberleşme cılız olduğunda, çatışmaya, kızgınlığa ve mesafeye yol açabilir.
İlişkinizde iletişimi geliştirmenin birçok değişik yolu vardır. İşte birkaç ipucu:
- Partnerinize karşı aleni ve dürüst olun.
- Eşinizi yargılamadan kulak verin.
- Partnerinizin duygularına saygılı olun.
- Partnerinizi incitecek bir dil kullanmaktan ya da eleştirmekten kaçının.
- Her ikinizin de sakin ve basit olduğunuz bir zamanda ve yerde konuşun.
- Ne söylemek istediğinizi ve ne hissettiğinizi net bir halde belirtin.
- Uzlaşmaya hazır olun.
- Partnerinizle haberleşme kurmakta zorlanıyorsanız ustalaşmış yardım alın.
İletişim, vakit ve gayret gerektiren geçindiren bir süreçtir. Sadece, bu ipuçlarını takip ederek ilişkinizdeki iletişimi iyileştirebilir ve partnerinizle daha kuvvetli, daha kalıcı bir bağ kurabilirsiniz.
IV. Çatışma Çözümü
Çatışma her birlikteliğin organik bir parçasıdır. Başa çıkması zor olabilir, sadece çatışmanın hem de büyümek için bir fırsat olabileceğini unutmamak önemlidir. Çatışmayı sıhhatli bir halde çözebildiğinizde, ilişkinizi güçlendirebilir ve gelecek için daha kuvvetli bir temel oluşturabilirsiniz.
İşte çatışmaları sıhhatli bir halde sökmek için birtakım ipuçları:
- Partnerinizin duygularına saygılı olun.
- Partnerinizin bakış açısını kulak verin.
- Uzlaşmaya hazır olun.
- İsim takmaktan ve öteki sözlü tacizlerden kaçının.
- Çatışmayı kendi başınıza çözemiyorsanız ustalaşmış yardım alın.
Çatışmayla başa çıkmak daima rahat değildir, sadece bunun herhangi bir birlikteliğin düzgüsel bir parçası bulunduğunu anımsamak önemlidir. Bu ipuçlarını izleyerek, çatışmayı sıhhatli bir halde çözmeyi öğrenebilir ve ilişkinizi güçlendirebilirsiniz.
V. İlişkilerde Yakınlık
Yakınlık, sıhhatli bir birlikteliğin temel bir bileşenidir. İki bireyin paylaşmış olduğu yakın romantik bağ ve fizyolojik yakınlığı anlatım eder. Yakınlık, fikir ve duyguları paylaşmak, birbirine dokunmak ve tutmak ve sevişmek benzer biçimde birçok halde anlatım edilebilir.
Yakınlık birçok nedenden ötürü önemlidir. İki fert içinde yakınlık ve bağ duygusu yaratmaya destek verir, aralarındaki bağları güçlendirebilir ve eşeysel ilişkilerini iyileştirmeye destek olabilir.
Sadece yakınlık elde etmek de zor olabilir. Başka birine açılmak ve en derin düşüncelerinizi ve hislerinizi paylaşmak zor olabilir. Ek olarak, bilhassa geçmişte incinmişseniz, başka birine fizyolojik olarak yakın olmak da zor olabilir.
İlişkinizde yakınlık kurmakta zorlanıyorsanız yapabileceğiniz birkaç şey var. Ilk olarak, partnerinizle duygularınız ile alakalı konuşmayı kontrol edin. Neyle ve niçin savaşım ettiğinizi onlara bildirin. Yakın ve samimi bir ilişki oluşturmak istiyorsanız birbirinize karşı aleni ve dürüst olmanız önemlidir.
İkincisi, eşinizle birazcık bir tek zaman geçirmeye çalışın. Bu, size herhangi bir dikkat distribütör olmadan rehavet ve birbirinizle irtibat kurma şansı verecektir. Beraber yürüyüşe çıkın, beraber banyo yapın ya da yalnız kanepede kıvrılıp bir film izleyin.
Üçüncüsü, partnerinizle fizyolojik olarak daha sevgi dolu olmaya çalışın. İkinize de iyi hissettiren bir halde ona dokunun. El ele tutuşun, sarılın, öpüşün ve sevişin. Fizyolojik i·lişki, sevgi ve yakınlığı iletmenin kuvvetli bir yoludur.
Bir ilişkide yakınlık oluşturmak vakit ve gayret gerektirir. Sadece buna kıymet. Yakınlık, sıhhatli ve sevinçli bir birlikteliğin temel bir bileşenidir.
VI. İlişkilerde Eşeysel Doyum
Eşeysel doyum, her sıhhatli birlikteliğin mühim bir parçasıdır. Partnerler arasındaki bağları güçlendirmeye, yakınlığı artırmaya ve genel refahı iyileştirmeye destek olabilir. Sadece eşeysel doyum ara ara, bilhassa ilişkilerinde stres ya da öteki zorluklarla karşılaşan çiftler için zorlayıcı olabilir.
İlişkilerde eşeysel tatmini çoğaltmak için yapılabilecek bir takım şey vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Partnerinizle eşeysel ihtiyaçlarınız ve arzularınız ile alakalı açıkça haberleşme oluşturmak
- Yeni şeyler denemeye ve denemeye hevesli olmak
- Eşeysel bulgu için emin ve destekleyici bir ortam yaratmak
- Eşeysel ilişkinizi etkileyebilecek herhangi bir temel probleminin ele katılması
İlişkinizde eşeysel doyum elde etmekte zorlanıyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir. Bir terapist, eşeysel ilişkinizi etkileyen zorlukları belirlemenize ve bunların üstesinden gelmek için stratejiler geliştirmenize destek olabilir.
VII. Sıhhatli Bir İlişkiyi Sürdürmek
Sıhhatli bir ilişki, her iki partnerin de sevildiğini, hürmet duyulduğunu ve desteklendiğini hissettiği ilişkidir. Her iki partnerin de gereksinimlerini ve isteklerini iletebildiği ve çatışmaları sıhhatli bir halde çözebildiği bir ilişkidir.
Sıhhatli bir ilişkiyi sürdürmek için yapılabilecek birçok şey vardır. En önemlilerinden bazıları şunlardır:
- Partnerinizle aleni ve dürüst bir halde haberleşme kurun
- Partnerinize yardımcı olmak
- Partnerinize güvenmek
- Partnerinize saygılı olmak
- Eşinizi takdir etmek
- Partnerinize vakit ayırın
- Beraber eğlenmek
Sıhhatli bir ilişki sürdürmekte zorlanıyorsanız, size destek olabilecek birçok kaynak mevcuttur. Partnerinizle, bir terapistle ya da bir danışmanla konuşabilirsiniz. Ek olarak çevrimiçi olarak yararlı kitaplar ve makaleler bulabilirsiniz.
Sıhhatli bir ilişkiyi sürdürmek emek talep eder, fakat buna kıymet. Sıhhatli bir ilişki sizi daha sevinçli, daha sıhhatli ve daha doyum olmuş hale getirebilir.
Aldatmayla Başa Çıkmak
Aldatma, bir ilişki üstünde yıkıcı bir etkiye haiz olabilen ciddi bir emniyet ihlalidir. Aldatmayla karşı karşıyaysanız, romantik acıyla başa çıkmak ve ilişkinizde itimatı iyi mi tekrar inşa edeceğinizi öğrenmek için ustalaşmış yardım almak önemlidir.
Aldatmaya katkıda bulunabilecek bir takım unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- İlişkide yakınlığın olmaması
- İletişim sorunları
- Çekiciliğin kaybı
- Mali problemler
- Stres
Eşinizi aldatmayı düşünüyorsanız, eylemlerinizin neticelerini düşünmeniz önemlidir. Aldatmak, ilişkinizi onarılamayacak halde zedeleyebilir ve ek olarak suçluluk ve utanç duygularına yol açabilir.
İlişkinizi sadakatsizlik sebebiyle bitirmeyi düşünüyorsanız, başka seçeneklerin de mevcut bulunduğunu hatırlamanız önemlidir. Bir terapistin desteğiyle sadakatsizliğin üstesinden gelebilir ve ilişkinizde itimatı tekrar inşa edebilirsiniz.
Aldatmayla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir. Bir terapist, aldatmanın romantik acısını işlemenize ve ilişkinizde itimatı iyi mi tekrar inşa edeceğinizi öğrenmenize destek olabilir.
IX. Bir İlişkiyi Sonlandırmak
Bir ilişkiyi sonlandırmak hiç rahat değildir, sadece dahil olan her iki taraf için de en iyi karar olabilir. İlişkinizi sonlandırmayı düşünüyorsanız, aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var.
Ilk olarak, doğru sebeplerden ötürü karar verdiğinizden güvenli olun. Eşinizden memnun değil misiniz yoksa ele katılması ihtiyaç duyulan daha derin problemler mı var? İlişkinizi sonlandırıp sonlandırmayacağınız hikayesinde güvenli değilseniz, bir terapist ya da danışmanla görüşmeniz yararlı olabilir.
İlişkinizi bitirme sonucu verdiğinizde, bunu saygılı ve dürüst bir halde yapmanız önemlidir. Bu, partnerinizle şahsen ayrılmanız ve ona duygularını izahat şansı vermeniz demektir. Ek olarak, arkadaşlarınıza ya da ailenize partneriniz ile alakalı fena konuşmamanız ve ayrıldıktan sonrasında onunla yeniden bir araya gelmeye çalışmamanız demektir.
Bir ilişkiyi bitirmek sıkıntılı bir süreç olabilir, sadece hem de her iki taraf için de tekrar adım atmak ve yeni mutluluklar bulmak için bir fırsattır.
S: Dikkatli sevgi nelerdir?
A: Farkındalıklı sevgi, farkındalığa, kabullenmeye ve şefkate dayalı olarak partnerinizle ilişki kurmanın bir yoludur. Kendi düşüncelerinize ve hislerinize ve partnerinizin düşüncelerine ve hislerine dikkat etmeyi ihtiva eder ve yargılardan ve beklentilerden vazgeçmeye hevesli olmak demektir.
S: Farkındalıkla sevginin yararları nedir?
A: Dikkatli sevgi, daha kuvvetli ve daha tatminkar bir ilişki kurmanıza destek olabilir. Ek olarak, çatışmaları daha müessir bir halde çözmenize ve partnerinizle daha bağlantılı hissetmenize destek olabilir.
S: İlişkilerimde bilgili sevgiyi iyi mi uygulayabilirim?
A: İlişkinizde bilgili sevgiyi uygulamanın birçok yolu vardır. İşte birkaç ipucu:
Kendi düşüncelerinize ve hislerinize dikkat edin. Partnerinizle birlikteyken, ne düşündüğünüzü ve hissettiğinizi ayrım etmek için birazcık vakit ayırın. Bu, kendinizi daha iyi anlamanıza destek olacak ve ek olarak partnerinizle daha müessir bir halde haberleşme kurmanıza destek olacaktır.
Partnerinizi olduğu benzer biçimde kabul edin. Her insanın kusurları vardır. Bir ilişkide olduğunuzda, muhteşem olmasalar bile partnerinizi olduğu benzer biçimde kabul etmeniz önemlidir. Bu, bitirdikleri her şeye katılmanız gerektiği anlamına gelmez, sadece kendileri olma haklarına hürmet duymanız demektir.
Partnerinize karşı sevgi dolu olun. Partneriniz bir hata yaptığında, ona karşı sevgi dolu olmaya çalışın. Hepimiz hata yapar. Partnerinizi affedebilirseniz, bu ilişkinizde emniyet ve yakınlık oluşturmanıza destek olacaktır.
0 Yorum